Aile hayatında 'biz' olmak neden önemli?
"Böylesi durumlarda beyler, hanımlarıyla paylaşma noktasına gitmiyor. Kapıyı çekip çıkıyorlar, açıklama yapmadan, gönlünü almadan veya gönül yapmadan... Halbuki Efendimizin duruşu burada çok önemlidir."
TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Bir Niyet Bir Tasavvur programında, Melahat Güler ve Nurender Kuşaslan, yaklaşan Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle "Peygamber Efendimiz aleyhissalatuvesselam aile hayatımızda nasıl rehberimiz olur?" sorusuna cevap aradılar. Güler'in; "Aile hayatında birlik ve bütünlük noktasında Efendimizin hayatından ne gibi örnekler anlatabilirsiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Kuşaslan, Efendimizin özellikle kendisine yapılan davetlerde eşlerinin yerini nasıl önemsediğine dair şunları söyledi:
"Efendimizin, Hz. Aişe'nin de davet edilmediği bir ziyafete gitmeyişinden ve ancak davet eden kişinin Hz. Aişe'yi de davet etmesinin ardından daveti kabul edişinden 'biz' kavramının ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Efendimiz uygulamasıyla bize örnek olmuştur, göstermiştir biz kavramının önemini. Şimdi ben burada yine sormak istiyorum:
Beyler, böylesi davetlerde, tek başınıza mı katılıyorsunuz? Yoksa, bu nezaketi göstererek eşinizi de yanınıza alıp götürebiliyor musunuz? Böylesi davetler olduğunda bazen şu da söyleniyor: Hanımlarınız gelmesin, sadece siz gelin. Aileli ortamlar oluyor, akraba çevrelerinden... Böylesi durumlarda beyler, hanımlarıyla paylaşma noktasına gitmiyor. Kapıyı çekip çıkıyorlar, açıklama yapmadan, gönlünü almadan veya gönül yapmadan... Halbuki Efendimizin duruşu burada çok önemlidir."
Devamında; eğer eşler bütünlük konusunda hassasiyet gösterirse, örnekte olduğu gibi gitmemekte direbilirlerse, bir süre sonra daveti yapan kimselerin de bu durumu kabullenip alışacağını belirten Kuşaslan; önemli olanın birliktelikten ve bütünlükten taviz verilmemesi olduğunu ifade etti.