Allah'ı bilmenin kaç yolu var?
TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Açı Farkı'nda İbrahim İpekoğlu, Said Doğan ve Ali Argunhan; her hafta, ilginç bir soruya, Risale-i Nur metinlerinden hareketle cevaplar bulmaya çalışıyorlar. Bu hafta 'umumî musibetlerde, musibetin gelişinde hiçbir kabahatleri olmadığı halde masumların neden zarar gördüğü' sorusu üzerine yoğunlaşılan programda Doğan; bir taraftan soruya cevap ararken, bir taraftan da marifetullaha dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Allah'ın marifetine iki yolla ulaşılabileceğini belirten Doğan; bunlardan birisinin tümdengelim, diğerinin ise tümevarım yöntemi olduğunu ifade etti. Tümevarım yönteminde parçalardan ve onlardaki sanattan hareketle Allah'a ulaşıldığını vurgulayan Doğan; tümdengelimde ise zaten iman edilmiş (ve bu imana teslim olunmuş) bir bakış açısıyla imanın gereğini ve esmanın inceliklerini eserlerde aranıldığını dile getirdi.
Örneğin; ilgili misalde Allah'ın adaletine, hikmetine ve merhametine iman edildikten sonra; bu imanın bakış açısı kuşanılarak; "Böylesine Âdil ve Rahîm olan bir Allah, elbette masumları haksız yere azaba uğratmaz. Mutlaka bunun bir hikmeti/açıklaması vardır!" düşüncesinin ve arayışının insana yerleşeceğini, "Mülk sahibi mülkünde istediği gibi tasarruf eder..." cümlesine dahi bakışımızın, bu teslimiyetin neticesinde değişeceğini sözlerine ekledi.
Bu noktada her iki yöntemi de tefekkürlerimizde kullanmamız gerektiğine dikkat çeken Doğan, sorularımızın çoğunun cevabının bu iki tefekkürden birisiyle bulunabileceğini ifade etti.