Yazar Metin Karabaşoğlu başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendirdi. İlk günden beri başkanlık sisteminin gündeme geliş biçimiyle ilgili bir problem olduğunu ifade etti.
Karabaşoğlu, başkanlık sistemine dair değerlendirmeler yapılırken aslında konunun müzakereye açılmadığına vurgu yaptı. Türkiye'deki tüm sorunların başkanlık sistemi ile biteceği algısınını yanlış olduğunu ifade eden Karabaşoğlu ''Erdoğan cumhurbaşkanı seçilene kadar başkanlık sistemi pek konuşulmuyordu. Ama Erdoğan cumhurbaşkanı olduktan sonra, onun sözcüsü konumunda konuşan medya ve akademi unsurlarında birden Türkiye'nin sorunlarının tek sebebi başkanlık sisteminin olmayışıdır. Başkanlık sistemi gelecek dertler bitecek falan tarzında bir söylem ürettiler. Bir kere bunun sıkıntılı bir şey olduğunu görmemiz gerekiyor'' dedi.
''Yani eğer başkanlık sistemi her şeyi çözecek idiyse niye 14 sene sonra akıllara geldi bu?'' sorusunu sorarak sistem tartışmalarında özellikle kullanılan dilin yanlış olduğunu ifade etti. B u rahatsız edici dilin yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu belirten Karabaşoğlu ''O dil irrite edici, rahatsız edici bir dil esasen. Bir bunu ifade edelim. Mevcut şartlarda başkanlık sistemi aranıyor değil, Erdoğan için başkanlık sistemi isteniyor şeklinde bir algı oluşuyor bu söylemle birlikte. Bir kere bunun izale olması lazım, doğru bir şekilde meselenin müzakere edilir hale gelmesi için.''
Son tahlilde meselenin tüm algı ve sorulardan arınması için müzakere edilebilir olması gerektiğine dikkat çeken Karabaşoğlu ''Ama işin o kısmına gelince de bu söylemi üretenler öbür taraftan meseleyi müzakereye açmıyorlar. Bilakis meselenin müzakere edilmesine bir tepki gösteriliyor'' dedi.