Bediüzzaman'ı Ankara'ya Mustafa Kemal mi davet etti?
"Mustafa Kemal'le daha sonra karşılaştıklarında Mustafa Kemal'in ifade ettiği cümle şöyle bir cümle; 'Biz senin yüksek fikirlerinden istifade etmek için çağırdık.' Oradaki 'çağırdık' kelimesini tırnak içine alırsak, Mustafa Kemal'in de Bediüzzaman'ı Ankara'ya davet ettiği anlamı çıkarılabilir."
TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta, yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar.
Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, I. Dünya Savaşı sonrası ateşkes yıllarını ve Bediüzzaman'ın esaret dönmesinin ardından İstanbul'da işgale karşı verdiği mücadeleyi konuştular. Bu mücadelenin Ankara hükümetinin de dikkatini çektiğini belirten Ölmez'e, Memmi'nin; "Bediüzzaman'ın bu yıllarda Ankara'ya davet edildiğini de biliyoruz. Hatta bizzat Ankara'ya gidiyor ve orada merasimle karşılanıyor. Bu ziyaret nasıl gerçekleşiyor? Bu daveti kim veya kimler yapıyor?" şeklindeki sorusu üzerine Ölmez şunları söyledi:
"Hutuvat-ı Sitte'nin yayınlanması, İngilizlere karşı ciddi bir tavır konulması ve Ankara'nın Kuva-yı Milliye hareketini destekleyen fetva yayınlaması, Bediüzzaman'ın o meşhur kişiliğinin Ankara'da dikkatle izlenmesine neden olmuştu. Kuva-yı Milliye'yi destekleyen tavrından dolayı da Ankara hükümeti onu Ankara'ya davet etme teşebbüslerinde bulunacaktır.
Kuva-yı Milliye hareketi içinde Bediüzzaman'ın daha önceden de tanıdığı isimler vardı. Van hayatından beri temasta olduğu, İstanbul'dan tanıdığı çeşitli isimler. Bunlar içerisinde Tahsin Paşa önemli bir isim. Eski Van valisi... Bunlarla teşrik-i mesaisi devam ediyor ve davet edenlerin içerisinde Tahsin Paşa da var. Tabii bu süreçte kaç defa davet edildiğini net bir şekilde söylemek mümkün değil, ama bazı hatıralarda çok sayıda milletvekilinin onu davet ettiği belirtiliyor. Bediüzzaman'ın kendi metinlerinden birkaç kez davetin olduğunu anlayabiliyoruz.
Burada şunu da söyleyelim: Mustafa Kemal'le daha sonra karşılaştıklarında Mustafa Kemal'in ifade ettiği cümle şöyle bir cümle; 'Biz senin yüksek fikirlerinden istifade etmek için çağırdık.' Oradaki 'çağırdık' kelimesini tırnak içine alırsak, Mustafa Kemal'in de Bediüzzaman'ı Ankara'ya davet ettiği anlamı çıkarılabilir. En azından haberdar olduğu ve davet edilmesi gerektiğini düşündüğü