Bediüzzaman'ın neden bir iktidar projesi olmadı?
Bediüzzaman, hiçbir zaman iktidarı ele geçirmeye yönelik projeler yapmadı. Çünkü bunun Kur'an'ın çok önemli bir prensibine aykırı hareket etmek anlamına geleceğini düşünüyordu.
TV111 ekranında her pazartesi izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, 17-25 Aralık sözde yolsuzluk operasyonlarının yıldönümünde süreç boyunca yaşananları ve Türkiye siyasetine etkilerini konuştular.
Uysal, Bediüzzaman'ın, bir 'Kur'an hizmeti prensibi olarak' dine yapılan hizmetle, siyasi amaçla yapılan projeleri birbirinden ayrı gördüğünü; dine hizmeti hayatının gayesi gibi ele alırken, siyasi projeleri ise, Kur'an'da defaatle peygamberlerin dilinden tekrar edilen 'Allah'tan başkasından ücret istememe' emrine uygun görmediğini dile getirdi.
Bu nebevî mirasa uygun hareket etmek adına, Bediüzzaman'ın hiçbir iktidar projesinin olmadığına dikkat çeken Uysal; iktidarı ele geçirmenin, bir açıdan ücretlerin en büyüğüne, bütün kaynakların/menfaatlerin aktığı/toplandığı yere sahip olma mücadelesi olduğunu, bu yüzden de nebevî nasihate ve Kur'an düsturlarına uygun olmadığını ifade etti.
Fakat bu noktada da Bediüzzaman'ın, talebelerine, bireysel olarak siyasete girmeleri noktasında yasak koymadığına dikkat çeken Uysal, burada altı çizilmesi gereken noktanın; 'din ve Kur'an hizmeti adına siyaset yapılmaması' olduğunu, Bediüzzaman'a göre din hizmetine gönül verenlerin bu hassasiyeti gözetmesi gerektiğini sözlerine ekledi.