Bir Niyet Bir Tasavvur'da eğitimci Melahat Güler ve Nurender Kuşaslan birkaç haftadır 'günah psikolojisini' ve 'günahtan kurtulmanın yollarını' tefekkür ediyorlar. Ağırlıklı olarak, Kur'an ve sünnette günaha karşı uygulanması emredilen tedbirleri analiz eden ikili, Risale-i Nur'da geçen izah ve tefsirleri de, Kur'an ve sünneti anlamada bir merdiven olarak kullanıyorlar.
Bu hafta da Kur'an'da mü'minin günahlardan kaçınmasına yapılan vurguya ve mü'min için günahın ancak 'yanlışlıkla düşülen birşey' olması gerektiğine vurgu yapan ikili; alışkanlık haline gelen günahların ise mü'minin mü'minlik vasfına asla yakışmayacağına dikkat çekti. Bediüzzaman'ın Mesnevî-i Nuriye'deki izahlarına da değinen Güler ve Kuşaslan, alışkanlık haline gelen günahlarla küfür arasındaki ilişkiyi de bu metindeki basamaklar eşliğinde tefekkür etti.
Özellikle "Alışkanlık haline gelen gelen günahların insanı küfre götürmesi riski yüksektir!" tesbitinin altını çizen Nurender Kuşaslan, zira böylesi günahların da, tıpkı zararlı kimi maddeler gibi, bağımlılık yapabildiğini ifade etti. Bağımlılık oluştuktan sonra da o günahı terketmek yerine haramlığı inkar ile meşrulaştırma yolunun seçilebileceğine dikkat çeken Kuşaslan; bunun da doğrudan doğruya itikadda meydana gelen bir sapma olduğunu sözlerine ekledi.