Hayallerimizi gerçekleştirmek için bize ne gerekiyor? Büyük imkanlar mı? Büyük yardımlar mı? Yoksa büyük miktarlarda para mı? Hasan Söylemez'e göre bunlardan hiçbirisi insanın hayallerini gerçekleştirmesinin ana etkeni/anahtarı değil ve harekete geçmeyi de sağlamıyor. Hayallerimizle aramızdaki asıl engel, Söylemez'e göre, bahanelerimiz.
TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında, bu hafta, Kübra Nur Duran'ın konuğu gezgin-yazar-gazeteci Hasan Söylemez'di. Söylemez, Kahve Bahane izleyicilerine, Hayata Yolculuk kitabı ve o kitabın öyküsünü oluşturan bisikletle Türkiye seyahati hakkında ilginç şeyler anlattı. İzleyenlerin 'hayata bakışını' da etkileyecek bu gözlemlerin/anıların satır aralarında 'hayallerini gerçekleştirmenin' formülleri de vardı.
Bir insana, 'hayallerini neden gerçekleştiremediği' sorulduğunda alınacak ilk cevabın 'çünkü param yok' tarzı birşey olacağına dikkat çeken Söylemez; halbuki paranın aslında insan-insan ilişkilerinde ve insanlarla hayalleri arasında kurgu bir duvar oluşturduğunu ifade etti.
Bu sanal/vehmî duvar nedeniyle kimsenin hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçmediğini belirten Söylemez; halbuki hayalleri asıl gerçekleştirecek olanın 'yeterince istemek' ve 'bu istek doğrultusunda harekete geçmek' olduğunu dile getirdi.
Paranın insan-insan ilişkilerinde nasıl bir duvar fonksiyonu gördüğünü ise geçmişte yapılan ticaretle bugün gerçekleştirilen alışveriş arasındaki farklara dikkat çekerek anlatan Söylemez; geçmişte ticaretin insan-insan ilişkilerinde bir etkileşim fonksiyonu gördüğünü, insanların ticaret yaparken tanışıp kaynaştığını, bugünse para verip birşey aldığımız insanın yüzüne dahi dikkatle bakmadığımızı ifade etti.
Bu nedenle kendi seyahatine parasız çıktığını belirten Söylemez; insanlarla etkileşimini arttırmanın ve onlardan daha çok şey öğrenmenin yolunun bu olduğunu düşündüğünü ve yolculuğu boyunca da bunun tecrübelerini yaşadığını sözlerine ekledi.