İnsan bu dünyaya 'adam olmak' için gönderilmiştir
"İnsan, maddî yükselişiyle belirli maddî makamları elde edebilir. Teknoloji itibariyle yükselebilir. Ama adam olmak ayrı birşeydir. Manevî terakkiyat en özet bir şekilde bunu kasteder."
TV111 ekranlarında her perşembe izleyicisiyle buluşan Nur Penceresi programında bu hafta, İlahiyatçı Kenan Demirtaş, Bediüzzaman Said Nursî'nin Onikinci Mektup isimli eserinden hareketle Hz. Âdem'in cennetten ihracının/çıkarılmasının 'nasıl anlaşılması' ve 'nasıl bir pencereden tefekkür edilmesi' gerektiğine yönelik analizlerde bulundu.
İncelenen metinde, Bediüzzaman'ın, Hz. Âdem'in cennetten ihracını 'şeytanın kovulması' gibi cezalandırma olarak görmediğini ve göstermediğini belirten Demirtaş; bu noktada Hz. Âdem'in dünyaya gönderilmesinin 'sırr-ı imtihanın' pekçok hikmetini içinde barındırdığını ifade etti. Bunlardan birisinin de 'manevî terakki/yükseliş' olduğunu belirten Demirtaş; manevî terakkiyatın manasını ise şöyle tarif etti:
"Manevî terakkiyat ne olabilir? İnsanoğlunun manevî yükselişi. Manen yükseliş. Maddî terakkiyat, en zâhir şekliyle, teknolojinin gelişmesi. İşte bak; televizyon, bilgisayar, ceptelefonu, araba, uçak vs. Bu teknolojinin yükselişi, yani maddî terakkiyatı. Peki, manevî terakkiyat nasıl olur? İnsanın olgunlaşması. Mükemmel hale gelmesi. En özet ve kolay anlaşılır şekliyle: Bir insanın adam olması. İnsan, maddî yükselişiyle belirli maddî makamları elde edebilir. Teknoloji itibariyle yükselebilir. Ama adam olmak ayrı birşeydir. Manevî terakkiyat en kısa şekliyle bunu kasteder."
İlerleyen kısımlarda, insanın kendisine verilmiş istidat ve latifeleri kulluk yolunda geliştirerek daha üst ve kamil bir insan haline bu dünyada gelebildiğini belirten Demirtaş; bu hazırlığın ve gelişimin ancak dünya şartlarında bir sınanmayla/imtihanla mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.