İnsan neden yazar?
"Bir sanat eseriyle uğraşma, onu yontmaya çalışması çabası aslında insanın kendisini yontma ve kendini bulma çabasıdır. Benim farkettiğim oydu."
TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Kahve Bahane programında yazar Güray Süngü, Kübra Nur Duran'ın konuğu oldu. Duran'ın; "Edebiyat size birşey vadediyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Süngü; yazarlık, kendini arayış ve yazmanın insana kattıkları üzerine şunları ifade etti:
"Yazarlığa ilk başladığım dönemlere götürür beni bu sorunun cevabı... Edebiyat ne vadediyor? Bana kendim olmayı vadediyor. Bir zamanlar niye yazmaya başladım? Hani bu fiziksel olarak eline kalem alıp oturma ve bir hikayeye başlama gibi birşey değil. 'Nasıl hikaye veya roman yazmaya başladın?' sorusunun cevabı böyle birşey değil. Sonsuz ihtimaller aynı zamanda sıfır ihtimale çıkabilir çünkü. İnsanın önce birşeyi oluşturması için kendisinin farkına varması gerekiyor.
Gençlik yıllarına bakarsak... Bir sanat eseriyle uğraşma, onu yontmaya çalışması çabası aslında insanın kendisini yontma ve kendini bulma çabasıdır. Benim farkettiğim oydu.
İlk başta, hareket noktam; ben aslında başka birisi olmaya çalışıyordum, kendimden memnun olmadığım için. Otuzlu yaşları devirdikten sonra bu 'başka birisi olma' çabasınını aslında öyle birşey olmadığını, aslında 'kendin olma çabası' olduğunu farkediyor insan. Yani belirli yazarları okuduktan, belirli bir kültür birikimine sahip olduktan sonra. Üstüne de daha daha çok 'Niye yazıyorum?' sorusunu sorduktan ve bunu daha daha çok düşündükten sonra, başka birisi olmaya değil, tam tersine kendiniz olmaya çalıştığınızı farkediyorsunuz."