"IŞİD gibi grupların kargaşa bölgelerinden çıkması tesadüf değil."
Gelişmemişlik, bu toplulukların, ümmetin geneli ile bağlantılarını da kötü etkiliyor.
Her pazartesi, TV111 ekranlarından izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında, hukukçu Ömer Faruk Uysal, bugün IŞİD olarak, geçmişte ise Haricilik olarak kendini gösteren bu fırkanın, aslında psikolojik ve sosyolojik bir zeminden de beslendiğin ifade etti.
Bediüzzaman Said Nursî'nin, eserlerinde 'Necid sekenesi' ifadesiyle ve oranın sosyolojik/psikolojik yapısıyla Hariciliği ilişkilendirdiğini aktaran Uysal; bunun aslında bir yerin az gelişmişliği ve orada dilin 'edebiyat' ve 'mecaza' yatkınlığının azalmasıyla ilgili olduğunu belirtti.
Necid bölgesinin Arabistan'ın en az gelişmiş, en az sosyal bölgesi olduğunun altını çizen Uysal; bunun doğal olarak Mekke veya Medine ahalisine göre Kur'an'ı anlamakta onları biraz daha dezavantajlı hale getirdiğini ifade etti.
Bu çeşit zümrelerde, Kur'an'ın mecazî ifadelerini kabul etmemek ve böylece Kur'an'ı sadece zahirî bir nazarla anlamanın hâkim bakış açısı olduğunu ortaya koyan Uysal; bunun da doğal olarak çarpıtmalara ve ehl-i sünnetten ayrılmalara sebebiyet verdiğini belirtti.
Hz. Ali'nin de bu cahilane bakışla mücadele ettiğini aktaran Uysal; bugün IŞİD'in de söylem ve eylem düzeyinde, Kur'an'a dair yorumlarında böylesi bir kapalılığın izlerinin görülebildiğinin altını çizdi.