Mezhep kavgaları neden yaşanıyor?
"Böyle bir durumla bugün karşılaşmıyoruz sadece. İslam dünyasının değişik yerlerinde de gördük ve görüyoruz. Kavgaların sanki düğmeye dokunulmuş şekilde harekete geçirildiğine şahit oluyoruz."
Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ömer Faruk Uysal ve Şener Boztaş, Türkiye'de yaşanan DHKP-C terörünü, Yemen'deki karışıklıkları ve küresel zeminde artan İslam içi mezhep çatışmalarının kaynağını konuştular.
Şener Boztaş'ın; "Bu karışıklıkların kaynağı neresi? Müslümanlar arasında bu mezhep eksenli anlaşmazlıklar/gerilimler neden yaşanıyor?" merkezindeki sorusu üzerine Karabaşoğlu; olayların işleyiş şekline ve hâdiselerin domino taşlarının yıkılması gibi birbiri ardınca gerçekleşmesine bakılarak, kaynağın küresel güçlerle ilgisi olduğunun rahatlıkla görülebileceğini belirtti. Karabaşoğlu soruyla ilgili açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Olanların İslam coğrafyası içerisindeki farklı yapıların/grupların kendi içlerindeki bir meseleden ibaret olmadığını; dünyaya son yüzyıllar içerisinde hükmeden aklın bir şekilde mühendislik faaliyetinin devreye girmesiyle geliştirilmiş hadiseler zinciri olduğunu görürüz ve görmeliyiz diye düşünüyorum.
Ve bu anlamda baktığımızda da hadiseye, benim aklıma, Bediüzzaman'ın 1912'de Devaü'l-Ye's/Ümitsizliğin İlacı ismiyle yazdığı küçük risalesinde (veya makalesinde) söylediği iki unsur gelir. Avrupa'nın İslam dünyasına karşı galip gelmesi meselesini izah ederken Bediüzzaman 'bir maddi sebebi var' diyor. Onu izah ediyor. Özellikle ulaşım ve iletişim imkanlarına vurgu yapıyor orada. (...) Manevî sebep derken de orada Avrupa'ya hükmeden akıl (özellikle de İngiliz siyasi aklı merkezde olmak üzere) şunları söylüyor:
Dünyanın neresinde bir hristiyan varsa ona sahip çıkmak görüntüsü altında müdahale eder ve dünyanın neresinde iki müslüman varsa onları biraraya getiren kardeşlik idrakini ortadan kaldırır. Birbirinin düşmanı haline getirecek şekilde, dünyanın neresinde iki müslüman görse, onların arasına fitne atar diyor. Yani böyle bir durumla bugün karşılaşmıyoruz sadece. İslam dünyasının değişik yerlerinde de gördük ve görüyoruz. Kavgaların sanki düğmeye dokunulmuş şekilde harekete geçirildiğine şahit oluyoruz."