"Müslümanlar keşfetti!" dediği için saldırıya uğrayan profesör
Alexandre Papadopoulo'ya göre soyut sanatın kâşifi Batı değil, İslam'dır. Çünkü sûret çizimine soğuk bakmakla insanları onun alternatifini aramaya, soyut sanata zorlamıştır.
TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Medeniyet Tasavvurları programında Dr. Suat Alkan ve Caner Kutlu, her hafta Batı medeniyeti, İslam medeniyeti ve bu ikisinin ekseninde Bediüzzaman'ın altını çizdiği 'medeniyet değerlerini' analiz ediyorlar. Hayatının büyük bir kısmı Batı'da ve özellikle Fransa'da geçen Dr. Suat Alkan; her hafta, orada gördükleri, İslam topraklarında yaşadıkları ve Risale-i Nur'da okuduklarına dair Kutlu'nun kendisine yönelttiği soruları yanıtlıyor.
"Batı Aydınlarının Bediüzzaman'la İlgili Tepkileri" bölümünde ilginç hatıralarını da izleyicilerle paylaşan Dr. Alkan, L'islam et l'art musulman(İslam Medeniyeti ve İslam Sanatı) isimli eseriyle tüm dünyaca tanınmış olan Alexandre Papadopoulo'nun, aynı konulu bir konferansta, "Soyut sanat İslam'ın keşfidir!" dediği için müslüman akademisyenler tarafından ağır eleştiriye maruz kaldığını anlattı.
Müslüman akademisyenlerin soyut sanatı bir komünizm ürünü gibi görerek yapılan iltifatı hakaret saydıklarını söyleyen Alkan, daha sonra kendisiyle röportaj yaptığında Papadopoulo'nun "Batı'nın ancak fotoğrafın keşfinin ardından sorduğu bir soruyu İslam'ın insana en başta sordurmuştur..." tesbitini kendisiyle paylaştığını aktardı.
"İslam'da fotoğrafa/portreye soğuk bakılmasından dolayı sanatın içeriği sûretten önce gelmiştir..." diyen Papadopoulo'nun Türkiye'de dahi yeterince anlaşılamadığının altını çizen Alkan, bu bilim insanının Yunan olmadığı halde, o dönemde, 'Yunanlı' denilerek kötülenmeye çalışıldığını ifade etti.