Neden hep F-4'ler?
"Geçmiş yıllardan beri bu uçakların her ülkede 'uçan tabut' diye kötü bir imajı var. Bizde de zaman zaman düştüğü ifade edilir. Türkiye'nin hava savunmasında da bu F-4'lerin çok talihsiz bir geçmişi vardır."
Her cumartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ve gündemdeki başlıkları analiz eden Haftanın Yorumu programında bu hafta Fethi Çağıl ve hukukçu Safa Mürsel; bir hafta içinde ardarda meydana gelen F-4 kazalarını ve F-4 uçaklarının Türkiye'deki geçmişini konuştular. Çağıl'ın 'kazaların neden yaşanmış olabileceği' eksenindeki sorusu üzerine Mürsel; F-4 uçaklarının sabıkalı geçmişi üzerine şunları ifade etti:
"Bu olaylar (kazalar) dikkat ederseniz daha çok F-4 uçakları için sözkonusu oldu. Geçmiş yıllardan beri bu uçakların her ülkede 'uçan tabut' diye bir kötü imajı var. Bizde de zaman zaman düştüğü ifade edilir. (Bugüne kadar düşen onikinci F-4 uçağı olmuş.) Türkiye'nin hava savunmasında da bu F-4'lerin çok talihsiz bir geçmişi vardır.
1970'li yıllarda, Türkiye, bu uçakları Amerika'dan aldığı zaman, tam da teslim edilmesi gereken tarihlerde, Kıbrıs çıkartmasını yapmıştık. "Siz orada işgalcisiniz!" diyerek bu uçakların verilmemesi, verilenlerin yedek parçalarına yönelik bir ambargo koyma tarzında çok ciddi sıkıntılar çekildiğini biliyoruz.
O yıllardan sonra aldığımız uçakların zaman zaman revizyonları yapılmış, hatta bazıları ıskartaya çıkartılarak yeni derleme uçaklar yapılmış. Sekiz-on tanesi ıskartaya çıkarılmış mesela. Onların parçalarından diğer uçakların eksiklikleri tamamlanarak vazifeye devam etmeleri sağlanmış.
Bu uçakların gövde ömrü denen şeyin 2030'a kadar olduğu ifade ediliyor. Özellikle metal yorgunluğu denen hadisenin hava kuvvetlerinde ve uçaklarda çok büyük bir önemi vardır. Yani bir uçağın dış gövdesindeki metal ilanihaye gitmiyor. Belli bir süre sonra artık risk arzetmeye başlıyor. Bünyesini, gövdesini taşıyamaz hale gelince yıpranmışlık noktasına geliyor. O yönüyle ne zaman emekliye ayrılacağını da öncenden öngörmek gerekiyor."
F-4 uçaklarının bu mazisi de hesaba katılınca hava kuvvetlerinde muhtemelen bu uçaklar üzerine geniş çaplı bir inceleme de yapılmasını beklediğini dile getiren Mürsel; kazanın esas sebebinin ancak böylesi bir araştırmadan sonra ortaya çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.