Sinan Akşin, Bediüzzaman'dan ne istiyor?
"Cumhuriyet'te iyiler ve kötüler vardı. Kemalist ideoloji, pozitivist anlayışa sahip insanları kendi safında iyiler, karşı tarafında da kötüler oluşturmuştu. Bunların başında da Bediüzzaman Said Nursî geliyordu."
TV111'de her hafta izleyicisiyle buluşan Tarih İçinde Bediüzzaman programında Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez ve Mehmet Akif Memmi; her hafta yakın tarihin bir kesitini Bediüzzaman'ın hayatı paralelinde analize tâbi tutuyorlar. Programda bu hafta, Ölmez ve Memmi, 31 Mart Olayı'nı ve '31 Mart Olayı sırasında Bediüzzaman'ın duruşunu' konuştular...
Memmi'nin; "Bediüzzaman'ın 31 Mart Olayı'ndaki duruşunun Derviş Vahdetî ile çok farklı bir konumda olmasına rağmen, neden sonraki dönemlerde yazılan kimi eserlerde (özellikle Sinan Akşin'in Şeriatçı Bir Ayaklanma: 31 Mart Olayıçalışmasında) Bediüzzaman'ın konumu Derviş Vahdetî ile aynı düzlemde gösterilmeye çalışılmıştır?" sorusu üzerine Ölmez; aslında böylesi çalışmalarda delilsiz/mesnetsiz bir şekilde yapılmak istenenin, rejimin hiçbir zaman 'makbul insan' nazarıyla bakmadığı Said Nursî'yi, insanların gözünde de suçlu hale getirebilmek için tarihin içinde ona bir suç icad edebilmek olduğunu ifade etti.
Sonraki dönemde, böylesi dinî hassasiyetlerle rejime onay vermemiş, destek çıkmamış, muhalif durmuş her isme 'irtica' veya 'bölücülük' gibi tam olarak neyi kastettiği ve neyden çekindiği belli olmayan kavramlar arkasından saldırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Ölmez; Bediüzzaman'ın da hayatı boyunca böylesi saldırılar, eziyetler, baskılar altında sürgün ve hapis içinde hayatını geçirdiğini, ona böylesi zulümleri reva görenlerin kendi yaptıklarını meşrulaştırmak için Bediüzzaman'ın kimliğine ve geçmişine çamur sürmeyi denediklerini dile getirdi.
Sabık düzen tarihçi, gazeteci veya siyasilerinin özellikle Şeyh Said ve Said Nursî isimlerini kasten karıştırarak böylesi hem bölücü hem irticacı bir Bediüzzaman algısı oluşturmayı denediklerini dile getiren Ölmez; bu zihniyet mensuplarının 31 Mart Olayı'na bakışlarının da tamamen böylesi 'kullanışlı' bir bakış olduğunu, perde arkasında elde etmek istedikleri güç, para vs. gibi herşey için böylesi karalamaları kullandıklarını sözlerine ekledi.