Sonlu insan Allah'ın sonsuz olduğunu nasıl bilebilir?
"Eğer yukarıdaki güneşin daimi olduğunu kabul etmezsek ve yansımaları ondan bilmezsek, bu defa o güneşin kabarcıkların kendisinden olduğunu söylemek zorundayız. Bu da bir safsatadır. Kabarcıkta güneş nasıl varolabilir?"
Her hafta çarşamba günleri TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan ve Risale metinleri ekseninde dinî kavramları tefekkür eden Kavram Atölyesi'nde bu hafta İlahiyatçı Kenan Demirtaş ve Emine Demirtaş Sirkecioğlu, beka/bâki ve fena/fâni kavramlaştırmaları üzerine analizlerde bulundular. 'Allah'ın Kayyumiyeti' eksenindeki izahların ardından sorulan; "İnsan, fani bir âlemde yaşayan, kendisi de fani ve sınırlı bir canlıyken sonsuzluğa ve özellikle de Allah'ın sonsuzluğuna nasıl iman eder? Nasıl bunun marifetine erişebilir?" şeklindeki bir soru üzerine Demirtaş şunları söyledi:
"Onun için Üstad Bediüzzaman Hazretleri şöyle bir örnek veriyor: Suyun üzerindeki su kabarcıklarını düşünün. Su kabarcıklarına baktığınız zaman güneşin yansımasını görüyorsunuz üzerlerinde. Bir pırıltı var. Kabarcık varolunca üzerinde bir güneşçik görünüyor. Kabarcık sönünce üzerindeki güneşçik de gidiyor. Yerine yeni gelen kabarcık üzerinde de yine o güneşçik meydana geliyor. Sonra o gidince yansıma da gidiyor.
O su kabarcıkları üzerinde güneş pırıltıları devam ediyorsa, demek yukarıda daimi bir güneş var ve bunlar onun yansımalarıdır. Biz bu varlıklardaki gelip geçicilikten yukarıdaki güneşin daimi olduğunu anlıyoruz. Eğer yukarıdaki güneşin daimi olduğunu kabul etmezsek ve yansımaları ondan bilmezsek, bu defa o güneşin kabarcıkların kendisinden olduğunu söylemek zorundayız. Bu da bir safsatadır. Kabarcıkta güneş nasıl varolabilir? Varlıklar da işte aynen bu su kabarcıkları gibidir. Fenalarıyla Allah'ın bekasını ve sonsuzluğunu gösterirler."